3D vizualizace pomocí videa z dronu – díl 1.

1/ Silnice ve 3D

 

Jak využít profesionální videa z dronu k přesnému zobrazení budoucí silnice? Na to se dnes podíváme. Naším klientem bylo tentokrát Ředitelství silnic a dálnic. Státní podnik starající se o pozemní komunikace mezi obcemi při vývoji silniční infrastruktury. ŘSD využívá tzv. vyhledávací studie a pro tento úsek nové silnice první třídy si vybral AiryTales. Naším úkolem bylo, ve vizuálně přehledné a atraktivní podobě prezentovat zastupitelstvím blízkých obcí i široké veřejnosti možnou trasu budoucí silnice a to formou videa z dronu zobrazujícího reálnou krajinu s trasou silnice vloženou do záběru pomocí technologie digitálních vizuálních efektů. A to přesně do míst, kde by hypoteticky v budoucnu stála.
airytales řsd
Image module

2/ Jak točit

 

Nejdříve jsme potřebovali pořídit profesionální video z dronu ve vysoké kvalitě. Pomocí satelitních map jsme navrhli trasy letů dronem a úhly záběru takové, které nejlépe ukáží, kudy v krajině virtuální silnice vede a to zejména vzhledem ke krajinným prvkům jako je zástavba, lesy, louky, vodní plochy apod. Po zevrubné fyzické obhlídce lokality a několika testovacích letech dronem jsme se vzhledem k začínajícímu jaru rozhodli zahájit natáčení a letecké snímkování s vykvetením a olistěním stromů, které dá záběrům živější charakter a lepší barevnost. Ta je pro estetickou hodnotu prezentace neméně důležitá.
mapa terenu

Mapa lokality

staletni snimek

Satelitní snímek

videa z dronu

Záběr z dronu

3/ Kdy letět

 

Pět natáčecích lokalit jsme rozdělili na dva dvoudenní výjezdy za polojasného až slunného počasí. Pro veskrze analytické záběry z dronu je důležitá dobrá viditelnost. Ve výšce letící dron je od všeho daleko a tak případný opar negativně ovlivňuje celkový kontrast obrazu a definici detailů.
Díky pečlivé přípravě a odhodlání počkat si na dobré světlo jsme tak získali dostatek záběrů, abychom měli z čeho vybírat a mohli začít pracovat na modelaci terénu ve 3D.
0
Počet vzletů
0
Natáčecích dnů
0
Počet obhlídek
PŘEČTETE SI PŘÍŠTĚ
O prvotním zpracováním obrazových dat a jak jsme získali 3D silnici si můžete přečíst v dalším dílu.
Kamil Petr

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.