Tipy na video z dronu, které prodá vaši nemovitost

Tipy na video z dronu, které prodá vaši nemovitost
5 jednoduchých tipů pro dokonalé video z dronu, které prodá vaši nemovitost
Jak z dronu natočit video a nafotit nemovitost, kterou nabízíte k prodeji, co nejefektivněji, tak aby co nejvíce vynikly její přednosti a potenciální kupec se rozhodl ke koupi? Dali jsme dohromady několik zásad, které je potřeba dodržet a kýžený výsledek se velmi brzy dostaví. A nezáleží přitom na tom, jestli se jedná o video luxusního apartmánu, fotky malého rodinného penzionu nebo například zámku či hradu s komplexem rozsáhlých zahrad.

 

1| Prohlídka a příprava před natáčením

Z našich zkušeností je klíčovým faktorem úspěchu důkladná příprava a průzkum nemovitosti v předstihu před natáčením. Sice to zní možná banálně, ale tato fáze bývá často podceňována či přímo přeskakována. My ji naopak považujeme za naprosto zásadní, pokud chceme dodat perfektní dronové video nemovitosti. Doporučujeme lokaci navštívit během různých částí dne, navnímat, jak nemovitost osvětluje slunce, tak aby vypadala co nejatraktivněji. 

Kromě prohlídky je nutná i příprava objektu a prostředí, které se ve videu objeví, tak aby působilo upraveným a čistým dojmem. Nepořádek na zahrádce nechceme potenciálnímu kupci ukazovat. Zároveň je vhodné se zaměřit na “venkovní homestaging” – tzn. pokud máme možnost například terasu pěkně vyzdobit a osadit venkovním nábytkem nebo bazěnek napustit vodou, tak to udělejme a dejme vyniknout idealnímu stavu nemovitosti, který chceme potenciálním zájemcům odprezentovat. Pěkné a upravené objekty zaujmou vždy více než ty, kde vládne nepořádek – zvlášť, když nad takhle upravenou terasou přelétneme s dronem 🙂

 

2| Správné nastavení parametrů a postprodukce

Rozdíl mezi dronovým videem nemovitosti natočeným amatérem a specializovanou firmou nemusí být na první pohled tolik zřejmý, nicméně to je mýtus a zdání, které zpravidla velmi klame. Když odhlédneme od technických rozdílů v podobě různého vybavení (různě kvalitní drony, resp. kamery, kterými jsou vybaveny) je podstatný rozdíl i v tom, jestli točíte takříkajíc “na automatiku” nebo si pohrajete s nastaveními a přizpůsobíte je aktuálním podmínkám.

Drony takových firem jako je třeba DJI nabízí ohromné množství nastavení a jejich správná kombinace je klíčem k úspěchu. Pokud fotíte, tak vždy foťte do RAWu. Soubory mají sice větší velikost, ale nabízí mnohem více možností z hlediska následné postprodukce. Podobně volba správného kodeku/barevného profilu pomůže během color gradingu během postprodukce dosáhnout na barvy, které dodají finálnímu videu potřebný šmrnc. Obvykle doporučujeme použít profil D-Cinelike.

 

3| Používejte chytré letové režimy

V předchozím bodě jsme sice radili nepoužívat automatiku, nicméně to se netýká chytrých letových režimů, které nabízejí profesionální drony. Jedním z nejvhodnějších režimů pro účely natáčení a focení nemovitostí je režim nazvaný “Tripod”, kterým disponuje většina pokročilejších dronů. U tohoto módu je výrazně redukována rychlost (běžně i na 1/10) a brzdná vzdálenost (dron zastaví prakticky okamžitě), což pomáhá i bezpečnosti. Dron je v tomto módu skvěle ovladatelný, umožňuje výbornou stabilitu a vy se tak už můžete plně soustředit na hledání toho nejlepšího úhlu pro váš záběr nebo fotku.

 

4| Zaměřte se na detaily a nelétejte vysoko

U dronů často platí, že čím výš, tím líp. Takový top-shot z kilometru však využijete mnohem spíše u focení romantických, zatočených meandrů řeky nebo zákrut alpské silnice, ne tolik u videa, jehož cílem je co nejlépe představit nemovitost potenciálním zájemcům. Zde naopak víc než kde jinde platí, že je lepší držet se spíše nízko. Pokud tedy nechcete vyloženě kontrolovat střechu, tak mnohem lepší celkové záběry objektu získáte, když se budete držet i třeba jen pár metrů nad zemí. Takové záběry lze pak skvěle kombinovat jak se záběry z výšky na usazení objektu v rámci okolní krajiny, tak například i s prostřihy na detaily. Výsledné video pak nebude nudné a sledující jej mnohem spíše vydrží sledovat až do konce, což je naším cílem.

 

5| Experimentujte s úhly a světlem

Málokdy se vše podaří natočit na první dobrou. Je více než vhodné experimentovat nejen s technickými nastaveními dronu, jak bylo zmíněno výše, ale především s různými úhly záběru. Zároveň doporučujeme zvolit vhodné načasování v průběhu dne, kdy světlo dopadá na objekt natáčení z nejvhodnějšího směru a vytváří pro nás nejvýhodnější světelné podmínky. Světlo ve spolupráci s šikovně zvolenými úhly může dále podtrhnout jedinečnost filmovaného objektu a nechat vyniknout jeho charakter. To ve finále často umožní prodat nabízenou nemovitost za podstatně lepší cenu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Máte nemovitost, chystáte se ji prodat a chcete zaujmout potenciální kupce? Natočte ji z dronu a získejte lepší cenu! Ozvěte se nám. Máme zkušenosti s natáčením jak jednotlivých nemovitostí, tak celých měst nebo obcí – podívejte se, jak jsme točili video z dronu pro Špindlerův mlýn.

 

Rádi se s vámi potkáme a probereme možnosti. Pomůžeme vám i se strategií, jak dronové video využít v rámci sociálních sítí, tak aby mělo maximální efekt a splnilo cíle, které od něj očekáváte.
Kamil Petr

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.